torstai 18. joulukuuta 2014

Würzburgin joulumarkkinat


 Hallo!  

Joulumarkkinat kun kuuluu saksalaisten joulunodotukseen niinku omena possun suuhun, aattelin kertoilla (ja etenkin antaa kuvien kertoa) vielä Würzburgin joulumarkkinoista, jotka kestää kauemmin ja on vähän isommat ku Schlossweihnachten T:n kotikylässä.

Nam.

Ensinnäkin, sieltä saa Saksan parhaat villisikamakkarat, siitä oon aika varma. T maisto tota villisikamakkaraa ekan kerran kaks vuotta sitten samaisilla joulumarkkinoilla, ja sano että oli tosi hyvää, ja olihan munki sit pakko maistaa et maistuuko se muka oikeelta. No, iskän tekemä makkara nyt oli tietenki parempaa, mutta toi makkara on oikeesti lihaisa ja maukas, eikä semmonen jauhopötkö mitä jotkut muut makkarat on.. Tätä makkaraa saa siis vaan yhdeltä kojulta, ja koska sillä on vähän erikoisempi tarjonta eikä niillä oo nimenomaan sitä mitä kaikilla muilla, siellä ei yleensä oo ees kauheesti jonoa! Jos lounas on jäänyt syömättä tai on muuten ihan hirvee nälkä, oon yleensä hakenut tämmösen pötkylän pelastukseksi.. Ja mikä parasta, tää makkara tarjoillaan ruissämpylän kanssa, koska se vaan yksinkertasesti maistuu sen kanssa parhaimmalta. Sekin on siis plussaa, ei saa perus jauhopötkylää eikä hiilaripommia! Ah, rakastan. 


(Onkohan tää mun blogi muuttunu ruokablogiks, viime postauksessa höpötin rahkasta ja nyt makkarasta...)


Karkkikoju.



Tää on saksalaisten markkinoiden tärkein koju, nimittäin karkkikoju. Ei löydy metrilakua niinku Suomesta (tai no okei, löytyy, mut maistuu lähinnä kumille eikä oo yhtään sellasta ku oikee metrilaku. Ne onki nimeltään kaapeleita.) Löytyy paahdettuja manteleita (must!), suklaahedelmiä, piparkakkusydämiä, popcornia, hattaraa. Melkein kaikkea mitä lapsi (tai lapsenmielinen...) ees keksii haluta.. Ainii ja joulumarkkinoilla tosta kojusta saa myös Schneeballeja, Rothenburgin omia leivosherkkuja. Ne näyttää ihan lumipalloilta ja maistuu tippaleivältä. Yleensä ne on myös kuorrutettu suklaalla tai tomusokerilla. Noita karkkikojuja joulumarkkinoilla on useita, ainaki kolme. Silti kaikilla näyttää kauppa käyvän, me kyllä yritetään ostaa vaan würzburgilaisilta. 



Kolmanneks tärkein asia saksalaisilla joulumarkkinoilla makkaran ja manteleiden jälkeen on Glühwein. Se on siis näitten glögiä, joka on tehty viinistä. Sen lisäks on lapsille tarkotettua Kinderpunschia, jossa ei oo alkoholia. Ite en oo oppinut vielä tässä parin vuoden aikana Glühweinia juomaan, koska se maistuu yksinkertasesti pahalta, mutta ehkä vielä joskus.. Tänään maistoin kuitenkin mustikkaglühweinia, ja se ei ollu ollenkaan niin pahaa... 



Valokatu.


Würzburgin joulutunnelma ei tietenkään rajotu pelkkiin joulumarkkinoihin, vaan kadut ja liikkeet on myös puettu jouluvaloihin. Lisäks joulumarkkinoilta keskuskadulle johtaa "valokatu", jota pitkin on ihana kulkea joulumarkkinoille tai sieltä pois. Kaunis se on talvellakin, se Würzburg. 










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti